Warning: Creating default object from empty value in /storage/content/00/147100/lillebror.bossefoto.se/public_html/wordpress/wp-content/themes/canvas/functions/admin-hooks.php on line 160

Isacs födelsedag, Beijing Zoo, kultur och shopping

Igår var det Nyårsdagen och Isas födelsedag. Eller rättare sagt Isac födelsedag och därefter nyårsdag. I alla fall i vår värld :-)
Tyvärr så var det inte så mycket födelsedagspresenter som vi kunde ge Isac men han vet att han har lite som väntar när vi kommer hem :-)

Vi skulle egentligen skrivit i går kväll men allas ögonlock var väldigt tunga efter ett antal timmar på Beijing Zoo och deras Aqvarium. Så det blev sängläge rätt tidigt för oss. Men dagen började med att vi hade ställt klockan för att ringa redan kl. 07.00. Detta för att vi skulle kunna komma i tid till Beijing Zoo så vi hade möjlighet att se lite där innan de stängde för kvällen. Men även för att vi hade blivit förvarnade om att det skulle säkert vara mycket folk där.

Tiden, 07.00, blev även lite symbolisk och våra tankar vandrade till er där hemma då ni gick in i det nya året vi den här tidpunkten. Antar att det blev lite fyrverkerier och festligheter där hemma då. Här såg vi inga fyrverkerier eller något på himlavalvet vid midnatt och som skvallrade om att det var något speciellt. Något man saknade lite faktiskt. Fast via Aftonbladet.se så kunde vi i alla fall se att man haft ljusspel på Himmelska Fridens torg. Men vårt hotellrum ligger i en annan riktning så vi såg inget av det heller.

Vi for i alla fall i väg efter frukost med taxi och färden tog runt 35 minuter. Kostnaden för den här turen gick bara på 28 Yuan (ca 34 SEK) så det är billigt att åka taxi här. När vi kom fram så gick vi och löste biljetter för att komma in samt även för att kunna se på Pandorna (är en speciell entré inom området och som kostar extra att se). Men det är inga stora pengar det handlar om. Vi vuxna fick betala 15 Yuan per person och barnen gick in gratis. Det gör man om man är lägre är 1.20 cm. Till Pandorna gick vi direkt och det är rätt häftigt att se dem. Verkar ju vara de häftigaste gosedjuren och som man bara ser gott i. Tyvärr så är det ju fel säsong vi här så det var inte många som var ute, bara 1, utan man fick se dem inomhus istället. Efter det gick vi vidare mot lejonen och tigrarna. På vägen dit så passerade vi även lite andra djur som apor och en del olika fåglar. När vi kom till lejonen och tigrarna var det samma här som med Pandorna – de var alla inomhus. Tyvärr så var det även mycket folk där inne så det var svårt att komma fram till burarna så att barnen kunde se ordentligt. Isac fick dock sitta på Bosses axlar så han hade topputsikt. För Bosse, även om han inte är så lång, är i förhållande till den normala kinesiska höjden längre än de flesta. Men lilleman, Hannes, satt i bärsele hos Helena så han såg inte så mycket. Dock verkade han inte direkt ledsen över det utan var nog nöjd att han fick sitta där. För det hade varit en del ”slagsmål” mellan bröderna under vistelsen på Zoo om vem som skulle bli buren alt. sitta på Bosses axlar eller famn……. Men mammas famn fungerar ju det också….

Efter vi varit och sett på tigrarna och lejonen, samt hunnit med en kissapaus och då även sett björnar, så var det dags att äta lunch. Det gjorde vi på ett matställe som kallades sig The Australian Café. Men det enda australiensiska vi kunde förknippa med detta ställe var att de hade en liten tavla med motiv från Melbourne på. Inte ens öl och framförallt inte mat var något man kan förknippa med Australien utan det var lokal öl och mat. Var helt ok och det var inte några speciella överpriser som det lätt annars blir på sådana här ställen där man inte har någon större konkurrens….

Mätta gick vi sedan till Beijing Aqvarium som ligger inne på Zoo området. Här fick vi lösa ny entré och det var lite dyrare, 120 Yuan per person (för oss vuxna – barnen fortfarande gratis då de inte växt under tiden vi gick runt där…). Beijing Aqvarium är världens största och visst var det häftigt på många sätt. Isac var väldigt förundrad och sprang runt och sa ”Whow, kolla där pappa/mamma”. Hannes däremot somnade strax efter vi kommit in och sov i stort sett hela tiden vi var där i bärselen runt Helena. Tyvärr missade vi den stora showen de skulle ha kl. 15.00 med delfiner och andra showande djur. Vi var på plats vid 14-tiden och stå där i en timme men ett väldigt otåligt barn gick inte för sig. Vi hade gärna sett den då showen ska vara fantastisk men det är ju som det är. Istället gick vi för att leta efter en utgång som vi trodde vi visste skulle vara i den södra delen. Men det var lättare sagt än gjort så vi fick se ytterligare djur istället under försöket att hitta ut. Blev bland annat elefantområdet och kameler.
Till slut fann vi inte något annat råd än att gå tillbaka mot huvudingången/utgången. Då var det en vuxen av det täckta könet som hade ont i ryggen efter bärandet, en son som nyss fyllt år och som tjatade att han inte orkade gå och en lite man som fortfarande sov på i bärselen. Fadern började även han känna av ont i ryggen och trötthet i benen. Dels efter allt vandrande men även för att det kostar på att ha en liten man på axlarna en del :-)

Men ut kom vi och vi tänkte att vi skulle vara smarta att gå över till andra sidan för att försöka få tag på en taxi. Detta för att de bilar som står vid utgången ofta vill ha helt hutlösa priser istället för att köra på taxametern som de skall göra. Fast när vi kom över var det inte bättre det direkt. Där var en busstation och det fullkomligt vimlade med människor där. På något sätt slingrade vi oss ut för att och kom ut på en annan sida men det var mer eller mindre lika illa det. Det var människor, cyklar, bilar – you name it – överallt. Inte det som man vill ha direkt när hela familjen är trötta och bara vill hem. Taxi fanns det heller inte så många att få tag på. När vi äntligen fick stopp på en, ja, stopp och stopp, han skulle släppa av ett par passagerare – så vägrade han att köra till vårt hotell. Han ville inte ens ge ett pris utan bara skakade förtvivlat på huvudet och viftade med händerna att vi skulle gå ut. Så det var bara att lyda och vandra vidare – uppgivna. För det var inte en idealisk situation vi nu var i direkt. Det började snart mörkna och vi visste inte hur vi skulle komma hem med andra medel än taxi. Vi fortsatte i alla fall framåt för att hitta en bättre plats att hitta en taxibil men de flesta som kom var redan upptagna. Efter ett tag kom vi fram till en korsning som vi ställde oss i. Strax därefter stannade en bilist och frågade om vi ville ha lift men då vi har fått rådet att inte använda oss dessa utan ska ha taxi där vi kan få ett kvitto tackade vi vänligt nej (efter vi sett att här var det faktiskt en del taxi som var tomma). Och kan man tro – en taxi stannade och Bosse gick fram och visade kortet vi hade fått från hotellet som visade var vi skulle. Fick vi åka med???? Nej, inte av den här heller utan även den här taxin skakade på huvudet när den såg vart vi skulle. Vad är det med dem egentligen tänkte vi – ska vi aldrig få komma tillbaka och hade nästan ångrat att vi givit oss ut på den här trippen. Då kom den här bilisten igen – gåendes – fram till oss och frågade igen om vi ville ha lift. Vad tron ni att vi svarade nu då…….. Ok, vad ska du ha? 70 yuan sa han. Taget – kör oss bara härifrån så fort som möjligt är du vänlig……

Ska man hårdra det så kan man nästan undra varför man ska åka taxi… Ok, det är billigt men 70 Yuan, ca 84 SEK, för en 20-30 min tur med en svarttaxi, vad är det? Och vi kom hem till slut – och det i en bil som var renare och inte luktade rök som de flesta taxi gör här. Fast – det finns säkert exempel på när det inte har slutat lika lyckligt.
Efter vi kommit hem så var vi bara uppe en kort stund på rummet. Sedan gick vi och åt på McDolnads i köpcentrumet här bredvid. Detta för att det var Isacs födelsedag och för att han gärna ville äta där då. Båda barnen åt med stor aptit och fick en varsin Happy Meal. Här fick vi 1 Big Mac Meny, 1 Dubbel Cheeseburger Meny, 2 Chicken McNugget Happy Meal med Juice och pommesfrites för ca 90 SEK……

Sedan var det dags att gå hem och lägga sig då vi som sagt alla var väldigt trötta efter dagen på Zoo och efterföljande dramatik att komma hem…

I dag måndag så har vi haft sightseeing med vår nya guide Vanessa i ett av de s k Hutong områdena här i Beijing. Det är gamla byggnader med smala gator och gränder. Vi tog oss runt med cykeltaxi och då de inte kunde ta oss alla i en, utan vi fick ha två, så började med att det blev lite liv på Isac om detta… Han fick åka med Vanessa och Helena vilket han inte alls tyckte var rätt utan han skulle åka med Bosse som hade Hannes….. Så det blev byte efter vi gjort första stoppet och då var han nöjd. Som vanligt när man kommer till dessa större turistattraktioner så blir man mer eller mindre överfallen av diverse försäljare som vill sälja allt ifrån vykort till krimskrams. Men ofta räcker det med att man säger tack men nej. Dock finns det vissa som inte ger sig men det är bara att vända dem ryggen till och nonchalera dem.

När vi kom tillbaka till hotellet så fixade vi nudellunch efter att Bosse varit i vårt ”lokala” supermarket och köpt det tillsammans med lite kex, jordnötter och öl, dvs en del av livets nödvändigheter. Det här med nudlar har blivit vår melodi för att göra en snabblunch. Här finns nudelboxar och där man bara häller i kryddor och lite annat som ingår och på med varmvatten. Sedan är det bara att mumsa i sig. Billigt är det (ca 4 Yuan boxen) och man blir hyfsat mätt på det – räcker i alla fall som snabblunch. Vi äter ju alltid på kvällen ordentligt :-)

Planen var därefter att vi skulle åka till Silkmarket för att shoppa lite till. Men innan vi gjorde det så la vi Hannes så att han skulle få sin eftermiddagslur. Kan man tänka – både Bosse och Helena passade då även på att få blunda ögonen en liten stund. Fast sedan bar det av med taxi – kostade 13 Yuan den här gången. Vi handlade lite jackor som vi ska ha som presenter/julklappar, skor och långärmade skjortor samt hoodjackor till barnen samt skjortor till Bosse. Även en resväska modell ”soft” köpte vi och som vi kunde ha sakerna i. Här på Silkmarket är det lite mer hysterisk och man är med aggressiv i sin förhandling. Men vi kan det här nu. Vi har varit här tidigare och har gjort ett antal affärer nu. Så vi vet var vi ska betala och det är inte svårt att finna andra som säljer samma produkter. Även om alla säger att ”Ja, men det är inte samma kvalitet som här” så är det bara struntprat. Om ni någon gång åker till Beijing och går på någon av Silk eller Pealmarket så var inte rädda för att pruta – ORDENTLIGT. Gantskjortor som Bosse köpte(och som är av riktigt bra kvalitet) t ex började man med 850 Yuan st och vi köpte dem för 70 Yuan st. Vi skulle nog kunna få ner dem ytterligare något men det blir nästan löjligt till slut – är mer för att man ska pruta med dem som man håller på att bråka om några Yuan hit eller dit. Kommer man inte överens är det bästa att man helt enkelt går till slut – om de inte går efter dig – ja, då vet du att det blev för lågt och då har du ett hum om var det kan ligga i alla fall. Vi gjorde en sådan affär idag – på en jacka. Den prutade vi ner ordentligt och säljaren ville inte ge oss den till det priset. Så vi gick utan att köpa den. Hon kom inte efter och vi stod och funderade om vi skulle gå tillbaka och köpa den för hennes sista bud eller ej. Till slut bestämde vi oss för det så Bosse gick tillbaka. Då sa hon att det priset som hon gett oss var det absolut lägsta hon kunde ge och att det näst intill var hennes inköpspris. Nåja, det tror vi väl kanske inte men det blev väl i alla fall en affär till slut som vi båda kunde vara nöja med.
Efter vi kom ut så var det mörkt och nu visste vi även att vi kommer få problem att hitta en taxi till ett normalt pris. Men innan vi hade hunnit börjat leta efter någon bil så kom en kille fram till oss och frågade om vi ville ha skjuts. Vad ska du ha frågade vi? 50 Yuan fick vi till svar. Men gårdagens facit i hand så hoppade vi naturligtvis in och som igår så kom vi även fram. Dessutom med en chaufför som pratade engelska…. :-)

Kvällen avslutade vi här med att gå ner och äta av hotellets buffé. Var riktigt gott i kväll och alla åt med god aptit t o m Isac som varit rätt svår med maten här. I morgon är det en tur till Sommar Palatset med Vanessa. Får se hur det blir :-)

När det nu gäller våra båda barn så kan vi säga att de finner varandra mer och mer. Hannes tar gärna lätt efter det som Isac gör och han ser lite upp till honom som en lillebror gör till en storebror – på gott och ont. Det är lite avundsjuk och bråk mellan dem men även lek och skratt. De blir även mer och mer fysiska med varandra. Brottas och så men även kramas och klappar varandra. Är så härligt att se ;-)

Men nu kära vänner är det dags att släcka och vänta in den nya dagen – och vet ni vad? Nu är det snart bara två nätter kvar här innan vi lyfter tillbaka mot Sverige………

Ha det så gott!
Bosse, Helena, Isac och Hannes

6 Responses to Isacs födelsedag, Beijing Zoo, kultur och shopping

 1. Lotta Stolth 2 januari, 2012 at 07:24 #

  Vilka dagar, ni måste vara totalt slut när ni kommer hem till Sverige igen.
  Det är fantastiskt att läsa om era upplevelser både goda och mindre goda,
  det är ju alltid lättare att skriva när minnet är färskt, roligt både för er och barnen att plocka fram vid senare tillfälle.Här är det ingen vinter +5 grader och lite regnigt, får väl se om det kommer någon snö till helgen. Kram på er.

 2. Anna, Toni & Elliot 2 januari, 2012 at 09:18 #

  Peal och silkmarket väcker minnen…även taxiröjet. Kommer ihåg när Britta och jag var till Walmart i Chongqing, puhh vilket sjå för att få en taxi..
  Skönt att det ordnade sig för er.
  Kram

 3. Eva 2 januari, 2012 at 10:07 #

  Alltid fint å läsa om era äventyr.
  Grattis till Isac.
  Kram Eva

 4. Linda Svensson 3 januari, 2012 at 10:42 #

  Skönt att höra att ni mår bra och kan hitta på lite roligt era sista dagar i Kina. Härligt att ni snart kan åka hem. I Fammarp har vi ägnat oss åt magsjuka nästan hela jullovet. Idag var det Eriks tur, nu är det bara Anja kvar. Sedan är det nog dags för skolstart igen.

 5. Maria McShane 3 januari, 2012 at 12:12 #

  Nu är ni alltså snart på väg hem! Det måste vara fantastiskt! Och ni vet… hör av er om ni behöver hemtransport eller något annat för sista biten hem. Stor kram från oss i Tygelsjö

 6. emelie och niklas jörnsby 7 januari, 2012 at 02:20 #

  GRATTIS ISAC. Kul att ni snart är tillbaka i svedala. kramar från jörnsbys

Kommentera