Sista dagen – tunnelbana och kompletterande inköp

Sista dagen….
Nu har vi äntligen spenderat sista dagen här i Beijing!

Så det blir det sista inlägget från familjen Johansson här i Kina :-)

Om ni visste så skönt det är att få skriva dessa rader.
Eller, ja, ni vet ju redan det ni som har följt vår blogg :-) Så nu äntligen kommer vi att lämna Kina och Beijing för den här gången. Men vi lär ju av förståliga skäl återvända till Kina – även om det lär dröja ett tag…..

Vi har dock bestämt att vi kommer fortsätta att skriva blogg. Så ni som vill är ju välkomna att titta in till oss i familjen Johansson digitala värld när ni vill. Adress kommer vi att skicka ut när den blir klar. Tills vidare kommer vi att skriva på adressen vi har använt här, dvs lillebror.bossefoto.se. Vi vågar nog lova att vårt vardagsliv inte kommer innehålla samma dramatik som det varit här tack och lov….

Den sista dagen har vi använt till att göra lite kompletterande inköp och betalt de kostnader som CWTS begärt av oss. Vi fick till slut en bilaga från dem under morgonen men den innehöll inte någon specifikation direkt utan var bara en sammanställning utan möjlighet att kontrollera de olika posterna. Paranoid som man är nu så tror vi att det är för att det inte ska gå att kontrollera….Men vi har tagit upp det med AC så det kommer förhoppningsvis lösa sig när vi kommer hem då de kommer begära det från
dem. Då kan vi även reglera ev. fel etc. Nu kände vi att vi inte orkar bråka med dem. Då hade vi nog fått vara kvar här ett litet tag till……..

Hur som helst – vi reglerade kostnaderna här på hotellet under förmiddagen när guiden Vanessa var här med vår vepa och stämpel. Vi hade även gett henne ett uppdrag och det var att försöka hitta en stor Kinesisk flagga. Den är tänkt att vi ska hissa framförallt på barnens högtidsdagar. Men det hade hon inte hunnit med men hon hade engagerat sin far i sökandet och han hade nu hittat en. Vi får den i morgon när vi åker från hotellet med Vanessa till flygplatsen. 80 Yuan skulle den visst kosta så det är inte några stora pengar det handlar om. Roligt att hon nu även bett sin far om hjälp :-)

Efter Vanessa åkt så gjorde vi även som sagt lite kompletterande inköp. Men den här gången åkte vi inte taxi utan tog tunnelbanan istället. Det är ju typiskt att man ska komma på detta förträffliga fortskaffningsmedel sista dagen vi här är…… Stationen låg bara ca 300 m från hotellet och därifrån hade vi nått i stort sett samtliga platser vi besökt under vår tid här. Priset är även så att man blir lite förundrad – 8 Yuan t/r för hela familjen…. Kommer ni någon gång till Beijing vill vi verkligen rekommendera er att använda tunnelbanan. Den var snabb och vi kom fram snabbare med den än med taxin vi åkte med förra gången till Pärlmarknaden. Tågen gick också väldigt ofta och att hitta fram var väldigt enkelt. Dels var allt skyltat både på Kinesiska och Engelska samt att i vagnarna så fanns det elektroniska tavlor som hela tiden visade vilken station vi nu var på och vilka som låg framför en. Vagnarna var även rena (inte ett enda klotter såg vi heller – vare sig i stationsområdena eller i vagnarna) och moderna. Det enda var väl att det var mycket folk i dem när vi åkte hem. Men inte så att vi inte fick plats och som man har sett på TV.

Vi fick ju även lite motion när vi skulle gå till den. Även om det inte var så långt så fick vi röra på oss lite i alla fall. Under den här promenande så upptäckte vi även något som vi tyckte Sverige skulle ta efter när det gäller trafikljusen. Det var när man gick över på bevakade övergångställen. Då hade man en timer som räknade ner hur länge det skulle vara grönt. Så man såg att nu är det t ex 20 sekunder kvar och på så vis kunde man beräkna om man skulle hinna över eller ej.

Ja, som vi tidigt har kunnat konstatera så är Beijing/Kina i många avseende modernare än hemma i Sverige. Men det finns naturligtvis andra sidor också och med en helt annan standard. Något som vi fick se när vi åkte till barnhemmet och kom ut i ytterområdena i Taiyuan. Där var det långt ifrån de blinkande neonljusen här i Beijing.

I dag hade vi bestämt att vi skulle åkta till Pärlmarknaden då den låg bäst till utan byten med tunnelbanan. Men även för att där ligger butiken Nancys som håller bra kvalitet på sina produkter och där priserna inte är hysteriska från början. Fast även om priserna är hyggliga från början ska man dock pruta ändå. För det ska man – det är något som gäller alla butiker på Pärlmarknaden och Silkesmarknaden. Butiken är också en av de större och rekommenderad av olika flygbolag. Så i dag blev det lite Piké skjortor, Kinadräkt till Hannes, kalsonger till Bosse, luvjackor till Hannes och Isac m m. Så vi hade en nätt liten kassa även nu när vi gick därifrån. Något som var riktigt roligt att se när vi var på marknaden var hur Isac hade tagit efter Bosse…. Varje gång vi gick förbi ett stånd och där säljaren gjorde en ansats att börja erbjuda olika produkter så viftade han med ett finger och tydligt förkunnande ”No, no” och gick vidare :-)

Det vi inte hittade på Pärlmarknaden, trots att vi letade, var CD med musik från Kina. Dels vill vi ha det för att barnen ska kunna lyssna i framtiden (även om det snart är förlegat med CD) men även för att Bosse vill ha det när han någon gång kommer göra ett bildspel av fotona från vår resa. Vi hade dock tur…. I en källare på väg tillbaka till tunnelbanan såg vi att det låg en butik som sålde CD och DVD:s och som var betydligt större när man kom in än vad man först kunde tro utifrån. Här var även en säljare som kunde prata engelska hyggligt så vi fick med oss 2 st CD därifrån. En med bara musik och en 3-trippel CD med lite lugnare Kinesisk musik där de även sjunger. Priserna här var inte prutbara (är sällan de är det i de riktiga butikerna här) men de kostade ändå inte så mycket. 45 Yuan fick vi ge för 4 st CD-skivor.

Till lunch i dag så åt vi inte nudlar i alla fall…. Det blev istället till barnens förtjusning McDonalds och som låg i samma hus om Pärlmarknaden. Här var priserna ännu lägre än i köpvarhuset vi var på tidigare och åt. Här gick 2 st Happy-Meal Chicken McNuggets med Juice och Pommes, 1 Big Mac Meny (stor) och en Dubbel Cheese Meny Stor på 72 Yuan. Det är ju vad en meny går på hemma nästan…….

När vi kom åter till hotellet på eftermiddagen så tog vi det lugnt och har försökt packa det mesta (eller rättare sagt vi och vi, Helena har packat…). Bosse gick också och la sig i badet och var för en gång skull glad för sin mage. Den tjänade som bord för det glas Whiskey han hade tagit med sig…. :-) Barnen har lekt och Isac har framförallt spelat på Bosses Iphone.

Hannes hjälper till att packa sista dagen - nu Bosses objektivlock :-)

Till middag i kväll så slog vi till på lite – nudlar……. Nu var det nog sista gången vi åt det på ett tag känns det som. Men man ska aldrig säga aldrig. Barnen tycker väldigt mycket om det och det är varmt och gott. Men nu längtar vi till annan mat kan ni tro och beställning är redan skickad till de där hemma. Nu har vi ju även lite helgdagar att äta i kapp….. :-)

Bosse smög sedan ut under kvällen för att ta lite kvällsbilder runt hotellet i samband med han gick ut för att köpa lite godis som vi skulle ha att festa på. Dagen till ära så att säga. Isac är lite förundrad över att vi äter godis så här mitt i veckan, det är ju inte lördag, men han är inte nödbedd direkt….

Kvällsbild av vårt hotell

Nu släcker vi snart och i morgon när vi vaknar så är det till en dag som är stor för oss men speciellt för Hannes. Han lämnar i morgon sitt födelseland och ska nu få en framtid i ett helt okänt land och miljö för honom. Kommer bli intressant att se hur han kommer att ta detta och hur han bl a kommer ta sig an vår mat…. Han äter väldigt bra men det är bara sådant han tycker om. Mat som inte faller honom i smaken vägrar han så det kan ju bli lite att jobba med här :-) Men – det ordnar sig. Det vet vi.

Som vi har skrivit på första sidan så kommer vi troligtvis vara lite ”tråkiga” till en början och inte ta hem folk till höger och vänster. Ha tålamod med oss. Läs gärna texten vi har lagt under ”Hemkomst” ovan och som ger en liten bild om den första tiden.

Till sist – tack alla för att ni följt oss och för att ni skrivit era kommentarer. De har verkligen varit något som vi funnit styrka och stöd i. Framförallt när
vi hade det som värst.

Nu säger vi till slut hej då från för den här gången.
Till Kina säger vi ”We will be back”!

Bosse, Helena, Isac och Hannes

8 Responses to Sista dagen – tunnelbana och kompletterande inköp

 1. Eva 4 januari, 2012 at 05:53 #

  Det har varit sorgligt, roligt och spännande att föjla er.
  Välkomna hem!!
  Kram Eva

 2. Charlothe 4 januari, 2012 at 06:12 #

  Välkomna hem och hoppas att vi kan ses till sommaren :)

 3. Lotta Stolth 4 januari, 2012 at 07:29 #

  Det har varit helt fantastiskt att följa er resa, ser fram mot mer läsning när ni kommit hem, ta det nu lugnt när ni kommer hem och ta hand om varandra riktigt ordentligt, undrar en sak bara, fanns det inget att köpa till Helena på er shopping?
  Tusen kramar.

 4. Anna, Toni & Elliot 4 januari, 2012 at 08:16 #

  Vad skönt att veta att ni är på väg hem. Trots att det ha varit en ära att få följa med er till Kina, så har jag/vi gråtit, skrattat och oroat oss.
  Nu är vi en väldigt känslomässig liten familj som inte glidit på en räkmacka med att få en fungerande familj, men vi säger med glimten i ögat (som vi säger till Elliot med stödtecken) – BRA JOBBAT :o )

  Välkomna hem…
  Kram..

 5. Maria i Finland 4 januari, 2012 at 08:22 #

  Vi är så glada och tacksamma över att vi fått följa er, även om er resa inte varit lätt.
  Ha en underbar hemresa och VARMT VÄLKOMNA hem igen!

  Stora kramar från familjen Starwars

 6. Sofie 5 januari, 2012 at 12:44 #

  Vilken resa ni har varit med om! Lycka till med flygresan hem till stormiga regniga Sverige. Blir det ostmacka och svenskt kaffe till frukost? Kul att ni kommer fortsatta blogga. Ni skriver helt fantastiskt. Kram Sofie

 7. Lin Berndtsson 5 januari, 2012 at 01:48 #

  hej på er

  Grattis Helena och Bosse, ni blir föräldrar igen!!!
  Hos er, ser jag godhjärtade vänlighet. Ni har de bästa förutsättningarna som ett barn kan ha…
  Lycka till med allt! Kram Lin

  Välkomna hem!!!

 8. Byström 7 januari, 2012 at 12:57 #

  Så har ni förhoppningsvis nått ert slutmål för den här resan och parkerat framför ert eget och välkomnande hus!!
  Vi njuter och känner med er hur gott det måste kännas att äntligen få komma:))

  Skickar bara en massa sköt om er kramar till hela familje!
  Kram anette, göran, filippa o havanna:))

Kommentera