Warning: Creating default object from empty value in /storage/content/00/147100/lillebror.bossefoto.se/public_html/wordpress/wp-content/themes/canvas/functions/admin-hooks.php on line 160

Sommarpalatset och 1 dag kvar…..

1 dag kvar……
1 dag kvar, kära vänner.

Om ni visste så härligt det är att skriva dessa 8 bokstäver och som bildar dessa ord. För vår hemlängtan är så stor så stor. Nu är det så nära så att vi nästan kan ta på det.

Vår längtan att åka hit var lika stor. Vi trodde då att vi skulle åka på ett av våra livs äventyr och att vi skulle få komma hem med en efterlängtad och älskad lillebror före jul. Det var självklart för oss. Men det som nu har hänt visar att saker och ting inte alltid är så självklara som vi så gärna tror i vår värld. På sätt och vis blev det ju verkligen vårt livs äventyr och mer därtill. Så här i backspegeln är det väl någons mening att man ska prövas ordentligt för att verkligen få och förstå den lycka som vi nu känner. Som om man måste sakna något viktigt och verkligen längta för att förstå att allt inte är självklart. För det är det inte. Det vet vi idag.

Vår längtan nu är enklare men ack så stor. Att få komma hem. Att få en vardag. Missförstå oss bara inte. Vi är tacksamma för det vi har här men ändå så längtar vi till så självklara saker som:

- ha sina nära och kära omkring sig
- få läsa en saga och pussa sina barn god natt i deras egna sängar
- sova i sin egen säng
- äta frukost som vi får göra själva. Kvittar hur fantastisk en hotellfrukost än är så tröttnar man på den
- äta mat som vi får göra själv. Husmanskost med potatis och kall mjölk….. Märkligt att man nästan alltid när man är utomlands kan längta till något så enkelt som ett glas kall mjölk….
- inte åka taxi i en trafik där tutan skulle vara det absolut värsta som kan hända sluta fungera på bilen utan få köra själva
- läsa och prata svenska med andra än oss själva
- få betala räkningar…..
- känna doften av havet
- att slippa trängas
- gå promenad med vår hund Giza
- att städa
- ett internet som fungerar, alltid
- att jobba
- när fredagen kommer så att man får en efterlängtad helg

Ja, ni fattar säkert andemeningen. Vi skulle kunna fortsätta länge till. Det är vardagen som vi vill till. Vardagen som kan vara både så tråkig och fantastisk. Ta vara på den kära vänner. Den är mer kär än vad man tro. I all fall när man betraktar den så här lite på håll….

Vi skulle inte bli förvånade om vi är förändrade som personer när vi är åter. Den Bosse, Helena och Isac som lämnade Sverige den 6 december finns troligtvis inte mer i en viss mening. Vi har gått igenom en erfarenhet som säkert påverkat oss mer än vad vi tror. Men förhoppningsvis kommer våra erfarenheter inte göra oss till sämre människor utan att vi kan finna styrka och kraft från dem. Även om vi säkert kommer ha våra dagar där minnena gör sig påminda i mer mörkare former. Men nu har vi fått ett nytt ljus i mörkret och han stavas Hannes. Tillsammans med vårt andra ljus, Isac, så räcker det till att lysa upp det mörkaste mörker. Ingen eller inget ska få blåsa ut dem. Vi ska finnas där för dem. För alltid och för evigt även när vi inte finns här i ren fysisk mening. Våra älskade barn.

Som sagt – 1 dag kvar sedan åker vi på torsdag eftermiddag hem igen till vårt kära hemland Sverige. Men det är ju lite tid kvar och i dag har vi varit på Sommarpalatset. Slottet med dess parker utgör ett område på 2,9 km², varav tre fjärdedelar är vatten (där sjön är handgrävd (!). Byggnaderna upptar en yta på 70000 m², och utgörs av en mängd olika palats, trädgårdar och andra arkitektoniska strukturer i antik stil. Sommarpalatset har lidit svårt av två militära attacker, en engelsk-fransk allierad invasion 1860 (som drabbade det gamla sommarpalatset, vilket också plundrades vid samma tid) och åtta länders allierade krafter år 1900. Det överlevde och återuppbyggdes 1886 respektive 1902. 1888 bytte palatset namn till Yiheyuan, som betyder Hälsans och Harmonins trädgård. Det blev nu sommarresidens för änkekejsarinnan Cixi. Hon lade 30 miljoner tael silver på att renovera och bygga ut slottet, pengar som sägs ha varit avsedda för den kinesiska flottan.

Ja, nu är vårt minne eller kinesisk historiekunskap inte riktigt så bra som texten ovan kanske ger sken av :-) Utan vi måste erkänna att fakta är tagen från Wikipedia :-) Det var i alla fall en trevlig liten tur på ca 2 timmar och som vi åkte med vår guide Vanessa på. Hon hämtade upp oss på hotellet vid 10-tiden och turen tog ca 50 minuter dit. Men som vanligt när vi besöker olika attraktioner här så är det fel tid. Det var helt ok även nu men man kan ana och förstå att vår- och sommartid är det helt fantastiskt här. Som i många andra fall och platser vi varit på här. Nu är det lite vinteridé för det mesta. Det enda som är bra med att besöka dessa platser under vintern är att det enligt guiderna är mycket mindre folk på dem än under andra tidpunkter. Då kan det vara riktigt trångt och det är väl något som vi kan vara utan :-)

I övrigt i dag så har vi tagit det väldigt lugnt på rummet på hotellet. Man känner inte riktigt för att ge sig ut på äventyr utan är nöjd med att få vara inne i värmen och umgås med barnen. Till lunch kanske ni nu kan gissa vad vi hade…. Ja, det är korrekt – nudlar :-) Hannes hoppar när han får se nudelboxarna och vill genast ha. Även Isac gillar dem mycket. Fast han ligger efter i att få i sig dem i förhållande till sin lillebror. Som i så mycket annat när det gäller maten. Det har varit ett litet problem under resan – att Isac har varit så kittslig med maten. Troligtvis har han gått ner något kilo och det är mycket på en redan späd kropp. Men troligtvis kommer det att rätta till sig när vi kommer hem. Han längtar mycket hem och till sina kompisar och personalen på dagis. Pratar mycket om dem och att han vill leka. Skojar man med honom och säger att ”vi ska väl stanna här någon vecka till” så blir han nästan förtvivlad. Ja, det skulle nog vi också bli om någon sa så till oss……

I kväll så var vi dock ute och åt i alla fall. Blev återigen på vårt stamställe som ligger bredvid vårt hotell. Namnet – ja, det vet vi inte nu men innan vi åker hem ska vi ta reda på det :-) Var även en liten premiär i kväll. Hannes badade med Helena och nu gick det för första gången att tvätta hans hår. Han har varit väldigt rädd att få vatten över huvudet vilket även hans fostermamma sagt att han varit. Varför sa hon dock inte. Men i kväll gick det jättebra så det ska förhoppningsvis ska det lösa sig :-)

I morgon så har vi inget speciellt på programmet. De sightseeing turer som vi har haft inbokade är nu över och vi är lediga i den meningen att det inte finns något inplanerat. Det enda som vi har i morgon är att vi ska möta Vanessa kl. 10.30 för att få den Vepa och stämpel av Jade vi har beställ för Hannes och som har hans kinesiska namn ingraverat bl. a. Det är även meningen att vi ska reglera den extra kostnad som vi har fått under vår vistelse här utöver det som var planerat med CWTS. Handlar om väldigt mycket pengar och vi har begärt att vi vill ha en specifikation av vad det är som det har tagit betalt för. Var lovad den till i dag men än så länge har vi inte erhållit den och nu är klockan här 00.12 så den kom inte som utlovat. Får se i morgon förmiddag men det skulle inte förvåna oss om det inte kommer någon….. Vi har i alla fall fått AC:s landsansvarige hålla med oss och som även tycker det är rimligt. En del av dessa kostnader kommer vi som tur var är att kunna begära tillbaka från AC:s utlandsfond så vi ska förhoppningsvis inte få en helt tömd kassa när vi kommer hem…

Ja, vårt äventyr börjar nu lida mot sitt slut. Oturen är dock med oss i form av att vi nu fått reda på att vår chaufför som ska hämta oss på Kastrup inte kan göra det längre pga. att han brutit benet. Detta meddelande hade Bosses pappa skickat via Skype i kväll. Men det löser väl sig förhoppningsvis. Kommer vi bara till Kastrup så kan vi ju i alla fall se Sverige :-)

1 dag kvar…… kunde inte låta bli att skriva det som avslutning :-)

Ha det gott kära vänner.
Bosse, Helena, Isac och Hannes

10 Responses to Sommarpalatset och 1 dag kvar…..

 1. Lotta Stolth 3 januari, 2012 at 07:25 #

  Lycka! Kärlek, det räcker väl att säga så, förstår att ni längtar hem, här är ett jäkla skitväder, snöar på tvären, hoppas det går över tills ni kommer hem,

 2. Fam Lindgren 3 januari, 2012 at 10:21 #

  Förstår verkligen att ni längtar hem! Men skulle ni inte få nog av städning och räkningar vill vi erbjuda er vår/våra…;-) Jag tror nog ni är samma som kommer hem som reste iväg (för ett helt liv sedan) men ni har breddat er erfarenhet och kan nu relatera till en till verklighet hur sorglig den än var, och så är det väl när man lever att man samlar på sig erfarenheter (frivilligt/ofrivilligt) som blir ökad visdom så småningom. Välkomna hem till vardagen! Nu ska er nya familj landa och hitta varandra i den tillvaron och det kommer att gå utmärkt! Lycklig resa, och tack igen för att vi fick vara med! Kramar Maria, Fredrik och Charlie

 3. Eva 3 januari, 2012 at 11:09 #

  Problem med hämtning?
  Jag kan maila eller sms ….
  Kramar så härligt att ni snart kommer hem
  Eva

 4. Byström 4 januari, 2012 at 12:29 #

  Hej kära, kära vänner!!

  Härligt att läsa om er och ni delar med er så innerligt & hjärtligt!!
  Nu är det äntligen er Familjs tur att återvända till Sverige och all lycka till på hemresan!
  Gratta Isac i efterskott i från oss fyra.
  Vi har inte slutat följa bloggen om ni tycker vi varit osynliga, men vi
  blev inlagda m Havanna i fem dgr på barn efter julhelgen. Inget allvarligt, hon mår som en liten prinsessa nu och har just fyllt 1 år!!
  Vi hörs när ni kommit hem o landat, längtar så efter att få prata m er!!!
  Bara lyckönskningar om en skön hemresa till er nu!
  Kram Anette Göran Filippa o Havanna

 5. Monica Collryd 4 januari, 2012 at 08:49 #

  Det är så roligt att få följa era dagar (kul att läsa om prutningen på Silk market, den känner man igen!), men jag förstår verkligen er frustration och er hemlängtan. Att leva på ett hotellrum i en vinterkall storstad med ett nyfått barn är inte helt lätt. Att längta hem till egna sängar, maten man brukar äta, rutiner, den vanliga mataffären osv är självklart. Jag hoppas hemresan går fint och att Hannes anpassar sig till sin nya miljö i Gullbrandstorp på ett bra sätt när ni kommer hem. Ta hand om er!
  /Monica

 6. Christer Sernemyr 4 januari, 2012 at 12:45 #

  Jag ordnar hämtningen och skall se till att ni kommer hem lugnt och tryggt! Vi ser fram emot att möta er. När jag sa till Elis att Hannes också kommer från Kina, frågade han. Vilket dagis är det?
  Snart ses vi. Hoppas hemfärden går bra!
  Kramar från oss 5!

 7. Lisa, BVC Humlan 4 januari, 2012 at 02:43 #

  Välkomna hem till ett kallt men härligt Halmstad! Ni kommer njuta 10 fallt av allt det vardagliga och tänk att ha sitt eget kylskåp och en mjuk säng! Vilken lycka….2 fina barn i Johanssons familjen :) Varmt, varmt Grattis! Vi hörs på måndag, kram

 8. Inger 4 januari, 2012 at 03:41 #

  Välkomna hem.Och hör av er om det blir problem med hemfärd. Anländer Malmö 5jan vid 15-tiden. vet inte när ni landar?
  Kram Inger o Peter

 9. Lina på jobbet. 4 januari, 2012 at 08:06 #

  Härligt att ni snart kommer hem igen. ännu bättre om ni bara vill äta svensk mat då jag ”lånat” lite ev Bosses sweetchilli sås på jobbet ha ha. Hjärtligt välkomna till tider som ska passas, julkilon som ska bort och riktigt blåsigt & regningt väder. Men det är ju Hemma <3 och vad kan bättre vara <3

 10. Lotten 5 januari, 2012 at 11:26 #

  Välkomna hem! I dag har vi städat, betalat räkningar, micrat rester och lekt i gräsmattas lervälling, så har vi det här hemma i fosterlandet :-)
  Tack för att vi fick slå följe på er resa!
  Lycka. till!

  Lotten, Maja & Kajsa

Kommentera